Pentru îmbunătățirea experienței dumneavoastră de navigare, acest site folosește cookies.
Orice prelucrare a datelor personale se va face doar în baza acordului dumneavoastră.
Vă puteți schimba opțiunea în orice moment, prin modificarea setărilor în browserul dumneavoastră.

"CEC trebuie sa raspunda spiritului de prevedere, de cumpatare si de agoniseala in straturile largi ale natiunii" - Gheron Netta (1938)

Scopul principal al institutiei propuse spre infiintare de Costache Balcescu la 1864, care mai tarziu a devenit Casa de Economii si Consemnatiuni, actual CEC Bank era acela de "a primi si a face a rodi economiile persoanelor muncitoare".

"Menirea unei case nationale de economii nu se margineste numai la primirea depozitelor, executarea platilor de cecuri si al plasamentelor fondurilor. Pe langa aceste operatiuni pasive si active de natura strict financiara, casa de economii trebuie sa indeplineasca o functiune educativa de inalta pedagogie nationala. CEC trebuie sa raspunda spiritului de prevedere, de cumpatare si de agoniseala in straturile largi ale natiunii. S-a realizat un vechi deziderat prin introducerea economisirii ca metoda obligatorie de invatamant. Oficializarea invatamantului economiei si obligativitatea caselor scolare de economii, prevazute in noua circulara a Ministerului Educatiei Nationale, data cu ocazia zilei de 31 octombrie, inseamna un adevarat succes" - 1938, Gheron Netta, Presedintele Casei Nationale de Economii si Cecuri Postale

La inceputul secolului XX, un sustinator al infiintarii caselor de economii scolare a fost Spiru Haret, marele reformator al scolii romanesti. Pe langa numeroasele activitatii si initiative indreptate spre modernizarea invatamantului romanesc, Spiru Haret a incurajat si organizarea in scolile romanesti a caselor de economii scolare. In 1909, Spiru Haret aprecia ca "unul din pacatele poporului nostru este lipsa de orice grija pentru ziua de maine. De la cel mai sarac pana la bogat, deprinderea este, daca nu de a cheltui mai mult decat are, dar fara indoiala tot cat are". Mai departe, el scria invatatorilor ca "nu pot indeajuns sa va recomand D-voastra si colegilor D-voastra a pune casa de economie in randul principalelor D-voastra ocupatiuni si a va stradui a face ca, prin sfaturi, prin istorioare luate din viata de toate zilele, sa saditi in inimile copiilor dragostea de economie". Tot el este cel care a luat initiativa primelor masuri oficiale pe linia incurajarii caselor de economii scolare.

Ulterior, din cauza tulburarilor politice interne si internationale, interesul pentru infiintarea si dezvoltarea acestui gen de institutie economica scade tot mai mult pana la 1930.

Infiintarea Casei Generale de Economii avea ca fundament si realizarea unei politici nationale de dezvoltare a spiritului de economisire si de infiintare a caselor de economii scolare, scop care a fost realizat cu mare eficienta.

Incepand cu anul 1930, banca a sarbatorit la data de 31 octombrie Ziua Mondiala a Economisirii. In timp, banca castiga o experienta bogata in organizarea Zilei Mondiale a Economiei. De exemplu, la 31 octombrie 1937 urma sa fie inaugurata o frumoasa traditie – libretul cadou pentru nou nascuti. La 31 octombrie 1939, libretul cadou se generalizeaza pentru toti nou nascutii de pe teritoriul Romaniei.

Alte actiuni de promovare a economisirii:

 • conferinte la principalele intreprinderi din Bucuresti si distribuirea buletinului educativ Pusculita muncitorului in 100.000 exemplare;
 • distribuirea gratuita a unui material special de promovare a economisirii – 30.000 orare, 14.000 caiete si 15.000 sugative – precum si manualul “Probleme de economie”, tiparit in 50.000 exemplare pentru scolile primare.

Obstacolul cel mai mare care statea in calea organizarii caselor de economii scolare in mediul rural, care avea ponderea cea mai importanta in structura demografica a tarii, era acela al lipsei de bani, al faptului ca elevii erau prea saraci ca sa stranga bani. Din aceasta cauza, la inceput exista o mare indoiala din partea profesorilor si invatatorilor in privinta obtinerii unor rezultate practice si financiare prin casele de economii scolare. Conducerea Casei Generale de Economii le-a raspuns directorilor si invatatorilor de la sate "ca nu e vorba numai de strangerea banilor, ci mai ales de educatiunea copiilor in simtul de ordine, prevedere si economie".

Prin intermediul pusculitei, pregatirea copilului in spiritul pastrarii si al prevederii se putea face cu cea mai mare usurinta, deoarece ea reprezenta, in acelasi timp, o realitate dar si un simbol, pentru intelegerea valorilor materiale ale viitorului. Pusculita era forma cea mai simpla de tezaurizare, atat timp cat economiile acumulate de copil nu erau indreptate spre formele superioare de depunere ale caselor de economii.

O alta treapta, superioara pusculitei, era reprezentata de foaia cu timbrele de economii. Intemeiata pe o tehnica simpla de transformare a banilor in timbre speciale, aplicabile pe o foaie de economii, sistemul constituia o forma dinamica de economisire, date fiind posibilitatile reduse de economisire, pe de o parte, iar pe de alta, de posibilitatea transformarii economiilor, in timp, in libret de economie.

Libretul de economii era forma ultima a economisirii moderne. Pentru elevi, putea deveni o siguranta pentru viitor. Mai putin un simbol ca pusculita, libretul de economii pentru elevi reprezenta personalitatea, independenta si siguranta lor materiala.

Cea mai insemnata crestere numerica este inregistrata la categoria "elevi si minori", numarul depunatorilor in aceasta categorie fiind in 1944 de aproape doua ori mai mare decat in 1939, ajungand sa reprezinte peste 42% din numarul total al depunatorilor.

Proverbe:
Economiseste trei monede de aur si a patra iti va cadea in mana.
Ban pe ban cladeste casa.
Strange bani albi pentru zile negre.
Chibzuinta e mai mare ca bogatia.
Din economie vine belsugul.
Economia este un mare castig.
Oamenii intelepti spun: "Pastreaza ceva pentru o zi ploioasa".
Arta de a pastra nu e mai putin grea ca aceea de a obtine.

Economisirea banilor este un subiect destul de controversat. Pe de o parte, unii cred ca economisirea este o dovada de saracie si ca nu ar trebui sa iti "rupi de la gura" acum pentru a avea mai multi bani mai tarziu. Pe de alta parte, altii cred ca este o idee buna sa nu cheltuiesti chiar tot ceea ce primesti ca venituri si ca un plan bun de economii si investitii pe termen lung te poate ajuta sa ai o viata mai prospera. In orice caz, desi majoritatea oamenilor vor sa fie bogati, sau sa aiba libertatea financiara de a putea sa cumpere orice le doreste inima, economisirea banilor ajunge foarte rar in topul listei cuiva.

Motivele pentru care economisim sunt multiple:

 • castigam in prezent mai mult decat dorim sa consumam (situatie prezenta mai ales in faza de maturitate a carierei noastre);
 • nu dorim sa consumam resursele acum, ci mai tarziu (avem o preferinta mai mare de timp);
 • vrem sa avem rezerve pentru situatii de urgenta;
 • ne dorim lucruri pe care nu le putem achizitiona din veniturile lunare obisnuite (de exemplu, o vacanta sau o masina);
 • avem contractate credite, pe care vrem sa le acoperim anticipat;
 • ne dorim ca in viitor sa putem completa pensia pe care o ofera statul.

   

Indiferent de motive, fie ca sunt tinte concrete sau doar dorinta de acumulare, ne preocupa in egala masura si siguranta economiilor noastre. Dincolo de obiceiurile perpetuate in timp, o banca ramane, in continuare, un loc mult mai sigur in care sa iti pastrezi banii. In plus, ai ocazia sa castigi ceva de pe urma lor, iar in timp, chiar daca rata dobanzii se mentine la un nivel scazut, vei obtine o suma mai mare decat cea pe care o detineai initial. Un alt motiv il constituie inflatia care erodeaza puterea de cumparare a resurselor economisite si pentru care banca ofera o compensatie menita sa acopere pierderile potentiale generate de acest risc.

Ce trebuie sa stii cand alegi banca potrivita:

 • Cu care banca iti doresti un parteneriat pe termen lung?
 • Ce ofera banca pe care o alegi: care este programul de lucru cu clientii, la ce nivel se afla calitatea serviciilor, care sunt clauzele contractuale?
 • Cat de usor poti sa retragi banii?
 • Care sunt ratele de dobanda oferite?
 • Ce costuri implica deschiderea, utilizarea sau chiar inchiderea unui cont?
 • Care este nivelul comisioanelor utilizate pentru operatiuni prin conturi sau pentru operatiuni cu numerar?

Depozitele reprezinta cele mai avantajoase si sigure modalitati de economisire. La CEC Bank gasesti depozitele ca instrument de economisire unde iti poti asigura valorificarea economiilor personale. Acestea sunt instrumente de economisire moderne, flexibile, cu dobanzi avantajoase. De sumele depuse in depozitele la termen cu rata fixa a dobanzii se poate dispune oricand, la oricare din cele peste 1.000 de unitati CEC Bank. Banca iti da posibilitatea efectuarii operatiunilor (constituire si lichidare) prin intermediul canalelor alternative. Nu se percepe comision de retragere numerar in ziua de scadenta.

Economiile pe care le incredintezi bancii sunt garantat de stat, prin Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare. In aceste conditii, vei recupera banii in siguranta, in limita plafonului de 100.000 euro, in echivalent lei.