Pentru îmbunătățirea experienței dumneavoastră de navigare, acest site folosește cookies.
Orice prelucrare a datelor personale se va face doar în baza acordului dumneavoastră.
Vă puteți schimba opțiunea în orice moment, prin modificarea setărilor în browserul dumneavoastră.

Notiuni financiare de baza

Sistemul financiar reprezinta un ansamblu de aranjamente si conventii care faciliteaza transferul de fonduri de la cei care le detin catre cei care au nevoie de aceste fonduri. In cadrul sistemului financiar opereaza intermediarii financiari: bancile, companiile de leasing, firmele de asigurari, fondurile de pensii, bursa, fondurile de investitii, IFN-uri etc. Sistemul financiar asigura alocarea, investirea sau distribuirea banilor intre sectoarele economiei. Aceste circuite financiare genereaza beneficii, dar si potentiale riscuri asociate intermedierii financiare, pentru agentii economici si pentru populatie.

Sa ai un minim de cunostinte financiare este o necesitate, chiar daca alegi sa utilizezi sau nu produse si servicii bancare. Sa nu cheltuiesti tot ce primesti sau castigi, ai nevoie sa stii cum sa-ti faci un buget personal.

Daca esti elev sau student, veniturile tale sunt banii primiti de la parinti, bunici sau obtinuti de tine pe perioada vacantei sau in timpul liber si in cealalta parte toate cheltuielile efectuate in ultima luna sau in ultimele doua luni. Acest pas te va ajuta sa intelegi, sa urmaresti pe ce se duc banii si sa stabilesti cum sa-ti gestionezi cheltuielile.

Tips&Tricks

In momentul in care stim exact cati bani facem intr-o luna si cati bani cheltuim, trebuie sa trecem mai departe, de la gandirea de pe o luna pe alta, si sa incepem sa hotaram ce vrem sa realizam in sase luni sau in doi ani. Cel mai important aspect in planificarea financiara este sa iti stabilesti o serie de obiective pe care sa le constientizezi si, in ordinea importantei, sa le si respecti. Motivatia pentru care facem acest lucru este variata. Toate aceste obiective, pe termen lung si pe termen scurt, se transforma, de obicei, intr-o nevoie financiara.


Produse bancare utile

Institutiile financiare ofera clientilor o diversitate de produse si servicii.

Cardul este un instrument de plata electronica, respectiv un suport de informatie standardizat, securizat si individualizat, care permite efectuarea unui numar nelimitat de tranzactii. Cardurile pot fi de debit sau de credit si pot fi clasificate dupa mai multe criterii, precum tipul suportului fizic de informatii, tipul contului de card, functiile realizate, tipul institutiei care emite cardul, aria geografica de utilizare si altele.

Prin carduri se pot efectua operatiuni precum retrageri sau depuneri de numerar de la terminale precum ATM-urile si distribuitoarele de numerar sau de la ghiseele emitentului/institutiei acceptante ori de la sediul unei alte institutii. Alte operatiuni care pot fi efectuate prin card sunt plata bunurilor achizitionate si a serviciilor prestate de comerciantii acceptanti, eliberarea de numerar la comerciant, transfer de fonduri.

Gasim cardurile si sub forma virtuala in "wallet-uri" (portofele) incarcate prin aplicatii tehnologice pe telefoanele smart. Platile se pot face fie prin QR code-uri la comercianti, fie direct cu telefonul, prin validarea amprentei sau prin recunoastere faciala.

Plati prin Internet Banking si Mobile Banking

Serviciile Internet Banking si Mobile Banking permit vizualizarea soldurilor conturilor si accesarea lor oriunde, oricand, de pe calculator, laptop, tableta sau smart phone. Pentru a utiliza aceste servicii trebuie in primul rand sa ai un cont deschis la una din unitatile CEC Bank. Vei primi numele de utilizator si vei alege o metoda de autentificare si autorizare cu care vei avea acces non stop la produsele si serviciile bancii.

Prin aceste aplicatii poti face plati interne si externe, in lei sau in valuta, intra si interbancare, schimburi valutare, constituire si lichidare de depozite, poti obtinede rapoarte: extrase de cont, istoric operatiuni, vizualizare solduri, situatie financiara.

Aplicatia noastra de Internet Banking iti ofera mai multe avantaje, precum: mobilitate, comoditate, confort, securitate, economisirea timpului, disponibilitate - non stop de la orice dispozitiv conectat la Internet etc. Iar daca esti client al bancii si detii un terminal mobil (smartphone sau tableta) cu sistem de operare Android sau iOS, poti solicita activarea serviciul CEC Bank Mobile Banking prin care ai avantajele de mai sus, direct pe mobil.