palatul

CEC Bank sărbătorește 160 de ani de excelență bancară

 

Suntem aici pentru a te suștine în fiecare zi și pentru următorii 160 de ani, așa cum am făcut-o și până acum. Descoperă unele dintre cele mai importante momente din istoria CEC.

 

1864 – Începuturile CEC
1864 – Începuturile CEC

În urmă cu 160 de ani, domnitorul Alexandru Ioan Cuza aproba legea de înființare a Casei de Depuneri și Consemnațiuni, devenită ulterior Casa de Economii și Consemnațiuni, actuala CEC Bank. Ideea inițială i-a aparținut lui Costache Bălcescu, fratele lui Nicolae Bălcescu, care a vrut să adapteze modelul francez la realitatea economică românească a vremii.

 

Primul sediu era unul modest, constând în 3 camere micuțe din cadrul clădirii Ministerului de Finanțe de la vremea respectivă. Abia în 1875 s-a început construcția unei clădiri proprii.

 

Banca desfășura operațiuni similare Trezoreriei Statului: strângea banii din taxe și impozite, administra fondurile rezultate din valorificarea bunurilor sechestrate și din excedentul bugetar al comunelor și orașelor. Economiile populației de la orașe sau sate erau administrate de Casa de Economie, o anexă a CDC, și erau garantate integral de către stat.

 

 

 

 

 

 

 

Anunț Monitorul Oficial 1864

Bilet ipotecar desenat de Nicolae Grigorescu - 1877
1876-1877 – Reorganizarea Casei de Depuneri și Consemnațiuni

Casa de Depuneri și Consemnațiuni devine unul dintre primele „stabilimente publice” ale României, adică o instituție prin care statul căuta să satisfacă cât mai bine interesele publicului din punct de vedere financiar. Ca formulă contabilă, s-a adoptat contul curent cu scrisori de debitare și creditare și extrase de cont trimestriale.  

 

De asemenea, a fost preluată sarcina tipăririi biletelor ipotecare și a controlului tuturor operațiunilor legate de emisiunea lor. Instituția l-a desemnat pe pictorul Nicolae Grigorescu pentru realizarea desenelor de pe biletele ipotecare.

 

Bilet ipotecar desenat de Nicolae Grigorescu - 1877

1881_-_articol_presa.png
1880-1881 – Lansarea Casei de Economie

Odată cu apariția legii pentru înființarea Casei de Economii, numele de Casa de Depuneri și Consemnațiuni a fost schimbat în Casa de Depuneri, Consemnațiuni și Economie (titulatură sub care, până în 1930, au funcționat 2 instituții - Casa de Depuneri și Consemnațiuni și Casa de Economie).

 

Pe 1 aprilie, 1881, Regele Carol I participă la deschiderea primului ghișeu al instituției, devenind primul depunător al unui libret de economii românesc.

 

Articol presă 1881

1897_-_act_pus_la_temelia_palatului_cec
1897 – Începerea construcției Palatului CEC

Piatra de temelie a Palatului CEC a fost pusă pe 8 iunie 1897, în prezența Regelui Carol I și a Reginei Elisabeta, dar și a membrilor Guvernului Sturza, printre care Ion C. Brătianu și G. Cantacuzino. Planurile clădirii au fost elaborate de arhitectul Paul Gottereau, iar de construcția propriu-zisă s-a ocupat arhitectul Ion N. Socolescu. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Act pus la temelia Palatului CEC - 1897

1900
1900 – Impactul politicii de promovare a economisirii printre minori și elevi

Cel mai mare număr de depunători era reprezentat de “minori și elevi”, aceștia deținând aproape 25% din totalul soldului depunerilor. Numărul mare al depunătorilor din această categorie se explică prin faptul că elevii beneficiau de o politică de promovare a economisirii mai bine organizată. În această perioadă, sunt înființate și primele case de economii școlare, în câteva școli primare din București.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Afiș de promovare a economisirii în rândul elevilor

Usa tesazut
1916-1918 – Mutarea tezaurului

Conducătorii României decid intrarea țării în război, astfel, conducerea Casei de Depuneri, Consemnațiuni și Economie ia decizia retragerii administrației la Iași (noiembrie 1916). Tezaurul și valorile publice și private aflate în administrarea Casei de Depuneri, Consemnațiuni și Economie sunt evacuate la Iași, împreună cu majoritatea sumelor în numerar.

 

Palatul Casei de Depuneri, Consemnațiuni și Economie devine unul dintre sediile Comandamentului Militar German.

Nesiguranța care domina în lunile imediat următoare retragerii administrației țării la Iași a determinat luarea deciziei de a muta tezaurul mai multor instituții bancare (printre care și Casa de Depuneri, Consemnațiuni și Economie) la Moscova. Casetele au fost depuse în Palatul Armurilor din Kremlin, într-un compartiment de rezervă al sucursalei Băncii de Stat din Moscova.

 

 

 

 

 

 

 

Ușă tezaur 1916-1918

1931
1930-1932 – Separarea Casei de Economie de corpul Casei de Depuneri, Consemnațiuni și Economie și începutul lucrărilor de mecanizare a operațiunilor băncii

Noul proiect de lege presupunea organizarea Casei de Economie după modelul caselor de economii poștale din Europa, iar titulatura devenea Casa Națională de Economii și Cecuri Poștale, abreviată CEC, în prealabil având denumirea de Casa Generală de Economii.

 

Lucrările de mecanizare a operațiunilor băncii au început la 1 aprilie 1931 și au continuat în anul următor, în acest scop fiind achiziționate cele mai performante și moderne mașini de contabilitate din sistemul bancar românesc. Investiția făcută în vederea modernizării tehnicii contabile a depășit 9 milioane de lei.

 

Palatul CEC - 1931

Poză copertă Revista Econmica 1939
1938-1939 – Evoluția depunerilor

În 1938, depunerile la bănci însumau 8,7 miliarde de lei, la Casa Națională de Economii și Cecuri Poștale, existând depuneri în valoare de 3,9 miliarde de lei. CEC devine, astfel, cea mai mare bancă de depozite a sistemului bancar românesc, poziție pe care o va păstra până în 1947.

 

Zvonurile privind mobilizarea și războiul au răsturnat brusc evoluția depunerilor. Punctul culminant este atins pe 22 martie 1939, zi în care depunerile au scăzut cu 172 de milioane de lei, fiind înregistrate 3713 operațiuni de restituire la ghișeele Casieriei Centrale.

 

 

 

 

 

 

 

 

Poză copertă Revista Economica 1939

Obligațiune 1941
1941 – Ajutor pentru victimele războiului și lansarea obligațiunilor „împrumutul reîntregirii”

Casa Națională de Economii și Cecuri Poștale amenajează și susține financiar Spitalul Militar Nr. 345 din București pentru răniții de război.

 

Se lansează obligațiunile „împrumutul reîntregirii” pentru a căror emisiune se efectua trageri la sorți și se acordau premii precum boi, pluguri, grape, prășitori, căruțe, semănători, tocători, vânturători, trioare și batoze.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Obligațiune 1941

Slogan reprezentativ pentru CEC de-a lungul timpului 1942
1942 – Reorganizarea și modernizarea Casei de Depuneri și Consemnațiuni

Casa de Depuneri și Consemnațiuni preia toate conturile curente pe care statul și instituțiile sale le aveau deschise la Banca Națională a României. Anul 1942 cunoaște un alt eveniment important: înființarea primelor sucursale în Basarabia și Bucovina.  

 

De asemenea, sunt introduse plățile fără numerar prin sistemul viramentelor și a buletinelor de vărsământ, sistemul cecurilor de decontare și plata pensiilor prin serviciul de cecuri.

 

 

 

 

 

Slogan reprezentativ pentru CEC de-a lungul timpului

Carnet de depuneri 1946
1946 – Lansarea unui nou produs bancar

Casa Națională de Economii și Cecuri Poștale lansează carnetul contului de cec la purtător. Prin ordine permanente, clienții puteau participa la operațiunile Loteriei de Stat.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Carnet de depuneri 1946

Colaborare cu Poșta Română 1948-1949
1948-1949 – Lansarea Casei de Economii, Cecuri și Consemnațiuni și dezvoltarea rețelei teritoriale

Casa Națională de Economii și Cecuri Poștale și Casa de Depuneri și Consemnațiuni au fost contopite într-o singură instituție bancară – Casa de Economii, Cecuri și Consemnațiuni.

 

Instituția înființează 409 unități, dintre care 63 de sucursale, 38 de agenții cu local propriu, 308 agenții fără local propriu, dar care lucrau pe lângă agențiile Băncii de Stat, și 2.100 de ghișee.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Colaborare cu Poșta Română 1948-1949

1970
1970 – Primele credite imobiliare acordate populației

Din anul 1970, CEC a început acordarea de credite populației pentru cumpărarea și construirea de locuințe proprietate personală. Efectele negative produse de procesele de reorganizare de la sfârșitul anilor ’40 și ’50 și ale reformelor bănești au fost eliminate definitiv.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                           Afiș de promovare a creditelor imobiliare 1970

 

1999
1999 - Începutul activității de creditare a persoanelor juridice

Casa de Economii și Consemnațiuni (denumire obținută în 1949) a început acordarea de credite în baza programului KFW, în ultimul trimestru al anului ajungând să susțină întreprinderile mici și mijlocii cu credite din resurse proprii și în baza programului PHARE RO 9711.

 

CEC avea 7 milioane de clienți și gestiona circa 11.000 de miliarde de lei vechi, adică aproape o treime din economiile depuse la bănci de populație.

 

 

 

 

 

 

 

Palatul CEC

materiale promo rebranding
2006-2008 – Procesul de rebranding

Acesta a constat în lansarea noului brand – CEC Bank – și transformarea ghișeelor în unități bancare moderne, cu angajați instruiți mai bine, sedii mai atrăgătoare și un nou portofoliu de produse și servicii.

 

 

 

 

 

                                                              

 

                                                     Materiale promo rebranding 2008

 

cec in
Prezent – Banca de casă a românilor, o bancă pentru generații

CEC Bank este în prezent o bancă universală, unul dintre cei mai mari finanțatori ai economiei naționale, aflându-se printre primii jucători de pe piața bancară în ceea ce privește creditarea antreprenorilor și companiilor. La finalul anului 2023, am ajuns pe locul 3 în topul băncilor după valoarea activelor nete raportate.

 

De asemenea, dispunem de cea mai extinsă rețea națională, cu peste 1.000 de sucursale și unități teritoriale și cu active de 83,5 miliarde de lei la sfârșitul anului 2023.  

 

În ultimii ani, am trecut printr-o perioadă de schimbări și transformări digitale a produselor și serviciilor financiare care au condus către dezvoltarea unui model de afaceri de tip hibrid. Produsele și serviciile noastre competitive pot fi accesate atât offline, cât și online.

 

Astăzi, CEC Bank este o bancă universală de top pe piața românească și oferă o gamă completă de produse și servicii persoanelor fizice, IMM-urilor și corporațiilor mari, prin multiple canale de distribuție: unități bancare, rețele de ATM și POS, Mobile Banking (CEC app), Internet Banking, magazinul virtual CEC-IN – de unde pot fi accesate produse și servicii bancare 100% online.

 

#CEC_IN - 2024