Pentru îmbunătățirea experienței dumneavoastră de navigare, acest site folosește cookies.
Orice prelucrare a datelor personale se va face doar în baza acordului dumneavoastră.
Vă puteți schimba opțiunea în orice moment, prin modificarea setărilor în browserul dumneavoastră.

 

Esti persoana juridica rezidenta si emiti facturi in lei, cu plata la termen? Iti doresti sa obtii lichiditati rapid, doar pe baza acestor facturi, fara alte garantii materiale? Vrei sa reduci riscul de neincasare de la clientii tai? Alege solutiile de factoring de la CEC Bank!

Care sunt avantajele de care te poti bucura?

Finantare rapida pentru firma, acordata in baza facturilor de incasat si fara garantii materiale

Flexibilitate in folosirea lichiditatilor obtinute

30 de zile perioada de gratie pentru rambursarea finantarii

Reducerea riscului de neincasare a facturilor de la clienti, prin colectarea lor amiabila de catre Banca

Acoperirea riscului de neplata, in cazul factoringului fara regres

 

Care sunt pasii de urmat pentru a beneficia de solutiile de factoring?

Completeaza si semneaza cererea de factoring, plus anexele, si consulta lista documentelor necesare. Alege factoringul fara regres, daca vrei sa acoperim si riscul de neincasare de la clientii tai.

Mergi la cea mai apropiata unitate CEC Bank, cu toata documentatia din lista. Daca nu esti clientul nostru, vei avea nevoie si de actele necesare pentru deschiderea unui cont la noi.

Ai depus toate actele si in cel mai scurt timp vei fi contactat de unul dintre consultantii nostri, care-ti va comunica rezultatul analizei.

Daca rezultatul analizei este pozitiv, semnezi contractul de factoring si contractele aferente de garantie (de cesiune de creante si de ipoteca mobiliara pe conturi). Apoi completezi "Scrisoarea de notificare a cesiunii", pentru a fi transmisa de noi catre clientul tau.

Dupa ce primim confirmarea de la destinatar si dupa inregistrarea garantiilor la Registrul National de Publicitate Mobiliara, te asteptam sa aduci la banca facturile in original, emise in relatia cu clientul (debitorul cedat acceptat), alaturi de "Borderoul facturilor cesionate" si "Cererea de finantare", anexate contractului de factoring.

La final, contul tau este creditat cu valoarea finantarii acordate, din care a fost dedusa contravaloarea taxei de factoring si a comisionului de factoring. Poti utiliza suma primita asa cum iti doresti, fara restrictii si fara a prezenta documente justificative.

 

Factoring intern fara regres

Facilitate tip limita globala revolving, in LEI, acordata pe baza Contractului de factoring incheiat cu aderentul, cu trageri si rambursari pe masura prezentarii si, respectiv, a incasarii facturilor

Destinata platilor aferente activitatii aderentului, fara documente justificative privind utilizarea disponibilitatilor

Plata anticipata a unui procent din valoarea facturilor cesionate, in ziua prezentarii acestora la unitatea teritoriala a CEC Bank; astfel, "incasarea la termen" se transforma in "incasare la vedere".

Se adreseaza persoanelor juridice rezidente, care vand produse, presteaza servicii sau efectueaza lucrari cu plata la termen, in baza unui contract comercial, contract-cadru, acord-cadru sau comanda. Criteriile de eligibilitate se aplica aderentului, debitorului cedat si contractului comercial/relatiei comerciale in vederea contracararii riscului de credit si a celui comercial.

Termen de valabilitate de maximum 12 luni, cu posibilitatea prelungirii facilitatii pe noi perioade similare

Scadenta de plata acceptata a facturilor:

 • maximum 180 zile de la data emiterii facturii, livrarii sau acceptarii la plata a facturii;
 • maximum 300 zile in cazul facturilor emise catre debitori cedati ce activeaza in agricultura.

Valoarea maxima a facilitatii de factoring acordata pe debitor cedat se determina in functie de cifra de afaceri inregistrata pe relatia comerciala respectiva in anul precedent sau previzionata pe anul in curs, tinandu-se cont de termenele de incasare si de sezonalitatea activitatii sau de valoarea ramasa de realizat a contractului, precum si de plafonul de acoperire risc de neplata stabilit pentru debitorul cedat.

Valoarea maxima a finantarii pe un debitor cedat (factoring disponibil total): in general, maximum 90% din valoarea facilitatii de factoring acordata pe debitor cedat.

Valoarea finantarii acordate pe fiecare factura (factoring disponibil acordat pe o factura): in general, maximum 90% din valoarea totala a facturii cesionate/valoarea de incasat a facturii cesionate (valori cu TVA sau fara TVA - pentru operatiuni netaxabile din punctul de vedere al TVA si operatiuni cu taxare inversa), dar nu mai mult decat suma ramasa de utilizat din valoarea maxima a finantarii pe fiecare debitor cedat.

Acoperire a riscului de neplata de maximum 90% din soldul neincasat al creantelor acceptate

Perioada de utilizare (pentru efectuarea primei trageri) de maximum 2 luni de la data semnarii Contractului de factoring/conditiilor speciale

Perioada de gratie de 30 zile de la scadenta facturilor acceptate la finantare, perioada in care nu se aplica penalizari pentru neincasarea facturilor/nerambursarea finantarii

Garantii:

 • cesiunea creantelor provenite din contractul comercial/contract cadru/acord cadru/comanda/comenzi intervenit/a/e intre aderent si debitorul cedat, precum si a tuturor creantelor comerciale nascute in cadrul relatiei comerciale cu debitorul cedat, materializate in facturile cesionate, cu notificarea debitorului cedat;
 • ipoteca mobiliara asupra soldurilor creditoare ale conturilor curente deschise la Banca de catre aderent;
 • ipoteca mobiliara asupra soldului creditor al contului/conturilor de cesiune deschis/e la Banca;
 • fideiusiune incheiata cu actionarii majoritari/ asociati majoritari/ administratori si, dupa caz, cu sotul/ sotia acestora sau bilete la ordin avalizate de actionari/administratori si sotul/sotia acestora, dupa caz (acesta acopera doar cazurile de exercitare a regresului, cum ar fi disputa comerciala).

Rambursarea finantarilor se va face din:

 • incasarea, in contul de cesiune, a facturilor finantate;
 • factoringul indisponibil;
 • incasarea facturilor cesionate si nefinantate;
 • disponibilitatile din conturile curente ale aderentului si din alte conturi;
 • alte surse ale aderentului, daca este cazul.

Rambursarea anticipata din incasarea facturilor inainte de scadenta se face fara perceperea unui comision de rambursare anticipata.

 

Factoring intern cu regres

Facilitate tip limita globala revolving, in LEI, acordata pe baza Contractului de factoring incheiat cu aderentul, cu trageri si rambursari pe masura prezentarii si incasarii facturilor

Destinata platilor aferente activitatii aderentului, fara documente justificative privind utilizarea disponibilitatilor

Plata anticipata a unui procent din valoarea facturilor cesionate, in ziua prezentarii acestora la unitatea teritoriala a CEC Bank; astfel, "incasarea la termen" se transforma in "incasare la vedere".

Se adreseaza persoanelor juridice care vand produse, presteaza servicii sau efectueaza lucrari cu plata la termen, in baza unui contract comercial, contract-cadru, acord-cadru sau comanda. Criteriile de eligibilitate se aplica aderentului, debitorului cedat si contractului comercial, in vederea contracararii riscului de credit si a celui comercial.

Termen de valabilitate de maximum 12 luni, cu posibilitatea prelungirii facilitatii pe noi perioade similare.

Scadenta de plata acceptata a facturilor de maximum 180 zile de la data emiterii facturii, livrarii sau acceptarii la plata a facturii.

Valoarea maxima a facilitatii de factoring acordata pe debitor cedat se determina in functie de cifra de afaceri totala a aderentului, de cifra de afaceri inregistrata pe respectiva relatie comerciala in anul precedent sau previzionata pe anul in curs, tinandu-se cont de termenele de incasare, de sezonalitatea activitatii sau de valoarea ramasa de realizat a contractului, precum si de limita de expunere pe aderent.

Valoarea maxima a finantarii pe un debitor cedat (factoring disponibil total): maximum 80% din valoarea facilitatii de factoring acordata pe debitor cedat.

Valoarea finantarii acordate pe fiecare factura: maximum 80% din valoarea totala/din fractii din valoarea totala a facturii cesionate /valoarea de incasat a facturii cesionate (valori cu TVA sau fara TVA - pentru operatiuni netaxabile din punctul de vedere al TVA si operatiuni cu taxare inversa, dar nu mai mult decat suma ramasa de utilizat din valoarea maxima a finantarii pe fiecare debitor cedat).

Perioada de utilizare (pentru efectuarea primei trageri) de maximum 6 luni de la data semnarii Contractului de factoring/conditiilor speciale

Perioada de gratie de 30 zile de la scadenta facturilor acceptate la finantare, perioada in care nu se aplica penalizari pentru neincasarea facturilor/nerambursarea finantarii

Garantii:

 • cesiunea in scop de garantie (conform art. 2347 din Codul Civil) a creantelor provenite din contractul comercial/contract cadru/acord cadru/comanda intervenit/a/e intre aderent si debitorul cedat, materializate in facturile acceptate la factoring, cu notificarea debitorului cedat;
 • ipoteca mobiliara asupra soldurilor creditoare ale conturilor curente deschise la Banca de catre aderent, precum si asupra oricaror conturi curente ce vor fi deschise la Banca de catre aderent;
 • ipoteca mobiliara asupra soldului creditor al contului de cesiune deschis la Banca;
 • contract de fideiusiune incheiat cu actionarii majoritari/ asociati majoritari/ administratori si, dupa caz, cu sotul/ sotia acestora sau bilete la ordin avalizate de actionari/administratori si sotul/sotia acestora, dupa caz.

Rambursarea se va face din:

 • incasarea facturilor finantate;
 • factoring ul indisponibil;
 • incasarea facturilor cesionate si nefinantate;
 • disponibilitatile din conturile curente ale aderentului si din alte conturi;
 • alte surse ale aderentului.

Rambursarea anticipata din incasarea facturilor inainte de scadenta se va face fara perceperea unui comision de rambursare anticipata.


Ai nevoie de mai multe informatii?

Contacteaza-ne pe vanzari_factoring@cec.ro