poze header banners

Noutăți CEC Bank

Aici vezi cele mai recente comunicate de presă și noutăți.

CEC Bank continua sa raporteze rezultate solide in contextul pandemiei COVID-19 

23.11.2020 - CEC Bank continua sa raporteze rezultate solide in ciuda contextului economic actual. Astfel, dupa primele noua luni ale anului, CEC Bank inregistreaza un profit net de 274,2 milioane de lei.

 

Profitul la noua luni, conform rezultatelor preliminare neauditate, este peste nivelul bugetat si contribuie la consolidarea bancii: rata fondurilor proprii totale este de 24,91%, semnificativ peste nivelul cerintei globale de capital (OCR), in timp ce lichiditatea imediata este la un nivel confortabil, de 44,31%, situandu-se cu mult peste limita minima de 35% stabilita conform reglementarilor interne, asociata unui profil de risc scazut.

 

"Evolutia rezultatelor CEC Bank este incurajatoare, in contextul unui mediu caracterizat de incertitudine si un nivel redus al dobanzilor. Am reusit sa crestem in toate zonele de activitate si continuam sa implementam strategia de modernizare a bancii. CEC Bank isi adapteaza modelul de business, urmarind digitalizarea serviciilor si diversificarea surselor de venit, prin cresterea ponderii veniturilor din comisioane si operatiuni", a declarat Bogdan Neacsu, director general al CEC Bank.

De la inceputul anului, CEC Bank a implementat o serie de proiecte in directia digitalizarii serviciilor bancare: a demarat un amplu program de investitii pentru inlocuirea flotei de bancomate cu echipamente de ultima generatie, a lansat CEC_IN, un flux care permite deschiderea online de conturi, a lansat Apple Pay si Google Pay si a adus imbunatatiri serviciilor de mobile si internet banking. De asemenea, in contextul pandemiei COVID-19, banca a implementat masurile necesare pentru a proteja sanatatea clientilor si salariatilor sai, dar si masuri de sprijinire a mediului de afaceri si a economiei reale.

 

Profitul net raportat de CEC Bank in primele noua luni din 2020 a fost de 274,2 milioane de lei. Rezultatul a fost afectat in principal de majorarea cheltuielilor nete cu provizioanele aferente creditelor, pana la nivelul de 221,4 mil. lei la sfarsitul lunii septembrie 2020 (cu 110 milioane lei peste nivelul din perioada similara din 2019), precum si de ajustarile nete negative, in valoare de circa 43 de milioane de lei, generate de modificarile clauzelor contractuale in vigoare, in special ca urmare a modificarii conditiilor contractuale prin amanarea la plata a ratelor de credit. In contextul economic actual, Banca estimeaza ca si in ultima parte a anului va inregistra o majorare a provizioanelor aferente creditelor.

 

CEC Bank a inregistrat venituri nete din dobanzi in valoare de 832,3 milioane de lei, nivel apropiat de cel din perioada similara a anului trecut, intr-un context caracterizat de reducerea dobanzilor. Pe piata interbancara, media ratelor ROBOR la 3 luni a scazut de la 3,16% in primele noua luni din 2019, la 2,49% in perioada ianuarie-septembrie 2020. Veniturile nete din comisioane au crescut cu circa 6%, ajungand la 190,9 milioane de lei, pe fondul cresterii volumului de operatiuni.

 

Activele totale ale CEC Bank au urcat la 37,5 miliarde de lei, cu un plus de peste 14% de la inceputul anului. Portofoliul de credite acordate clientelei, la valoare bruta s-a majorat cu circa 9%, cu ritmuri de crestere aproximativ egale pe segmentele persoane fizice si companii. In cazul companiilor, imprumuturile acordate in cadrul programelor guvernamentale au inregistrat cea mai mare crestere (+762,6 milioane de lei), programul IMM Invest jucand un rol esential. CEC Bank a primit pana in prezent peste 4.600 de solicitari in cadrul acestui program, din care peste 1.200 au fost aprobate, iar alte 1.500 sunt in diferite etape de analiza. Pe segmentul persoanelor fizice, cea mai mare crestere s-a inregistrat pe segmentul creditelor pentru locuinte (23%), soldul acestora crescand cu circa 420 de milioane de lei de la inceputul anului. Depozitele atrase de la clienti au crescut cu circa 12% de la inceputul anului, la 31,1 miliarde de lei. Pe segmentul persoanelor fizice, cresterea a fost de 8,3%, iar pe segmentul segmentul persoanelor juridice, de peste 23%.