poze header banners

Noutăți CEC Bank

Aici vezi cele mai recente comunicate de presă și noutăți.

IMM-urile pot accesa finantari de la CEC Bank in cadrul schemei de granturi pentru companiile afectate de COVID-19 

08.10.2020 - CEC Bank, institutia financiara cu cea mai lunga traditie si cea mai extinsa retea teritoriala din Romania, a semnat conventia cu Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri, devenind astfel partener in cadrul schemei de ajutor de stat prin care IMM-urile afectate de pandemia COVID-19 pot avea acces la fonduri nerambursabile pentru activitatea curenta si pentru investitii.

 

"CEC Bank sustine economia Romaniei. Avem cea mai extinsa retea teritoriala si astfel putem acorda suport si consiliere de specialitate in orice zona a Romaniei. Suntem partenerul principal in relatia cu peste 120.000 de companii care au obtinut finantari de la CEC Bank, marea majoritate fiind IMM-uri. Suntem bucurosi ca am fost selectati pentru implementarea acestui program de granturi pentru IMM-uri si vom depune toate eforturile astfel incat companiile afectate de pandemia COVID-19 sa aiba acces cat mai rapid si facil la finantarea de care au nevoie", a declarat Bogdan Neacsu, presedinte - director general al CEC Bank.

Prin aceasta schema de ajutor de stat, IMM-urile a caror activitate a fost afectata de pandemia COVID-19, inclusiv prin masuri administrative de limitare a activitatii, pot obtine finantari nerambursabile, din fonduri europene, prin Programul Operational Competitivitate 2014 - 2020 si din fonduri de la bugetul de stat, pentru cheltuielile curente si/sau pentru proiecte de investitii. Bugetul total alocat acestei scheme de ajutor de stat este de 1 miliard de euro.

Pentru accesarea granturilor, solicitantii trebuie sa se inregistreze si sa depuna cererea de finantare in format electronic pe site-ul granturi.imm.gov.ro, alegand inclusiv banca partenera. CEC Bank este una dintre cele 7 banci partenere in implementarea acestui program, efectuand virarea sumelor aferente ajutorului de stat in conturile dedicate ale beneficiarilor. De asemenea, la solicitarea beneficiarilor, pentru proiectele de investitii, CEC Bank poate acorda credite punte pana la decontarea de catre Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri. Creditele punte pot acoperi pana la 100% din valoarea cheltuielilor eligibile aprobate, avand costuri reduse. In plus, CEC Bank poate asigura credite pentru cofinantarea proiectelor.

Cei interesati de accesarea acestei scheme de sprijin, pot obtine consiliere si informatii detaliate privind criteriile de eligibilitate si tipul de cheltuieli finantate prin cele 48 de birouri de consiliere IMM si Fonduri Europene existente in sucursalele judetene ale CEC Bank si in sucursalele Bancii din Bucuresti.

Credite CEC Bank pentru implementarea proiectelor de investitii

CEC Bank acorda credite pentru cofinantarea proiectelor de investitii si credite punte - pentru acoperirea cheltuielilor eligibile efectuate in cadrul proiectelor.

Costurile pentru creditele punte sunt foarte avantajoase: rata anuala a dobanzii este ROBOR 3M+ 2%, la care se adauga comisionul de analiza (0,5% din valoarea creditului), de acordare (0,75%) si de gestiune (0,75%). In mixul de garantii pentru accesarea creditului punte sunt acceptate echipamentele / bunurile achizitionate in cadrul Programului, precum si garantii de stat, in baza conventiilor incheiate de CEC Bank cu FNGCIMM, Fondul European de Investitii (garantii Cosme).

Plafoanele maxime ale granturilor pentru investitii sunt intre 50.000 si 200.000 de euro, in functie de nevoile de finantare ale proiectelor, iar solicitantii trebuie sa asigure cofinantare pentru minimum 30% din valoarea cheltuielilor eligibile, in cazul proiectelor din regiunea Bucuresti-Ilfov, respectiv 15% - in cazul proiectelor din celelalte regiuni de dezvoltare.

Finantarile punte pot fi acordate pe o durata de maximum 2 ani.

Derularea granturilor pentru capital de lucru

IMM-urile a caror activitate a fost afectata de pandemia COVID si care dispun de un certificat de situatii de urgenta in acest sens, pot obtine granturi intre 2.000 de euro si 150.000 de euro pentru finantarea capitalului de lucru (ex. chirie, stocuri, datorii furnizori utilitati etc). Granturile se vor acorda sub forma de sume forfetare, beneficiarii avand obligatia de a depune un raport de progres cu cheltuielile efectuate. Pentru acest tip de ajutor de stat, CEC Bank pune la dispozitie conturile dedicate necesare derularii schemei de ajutor de stat.

Microgranturi de 2.000 de euro

IMM-urile fara salariati, dar si PFA-urile sau cabinetele medicale pot obtine microgranturi in valoare de 2.000 de euro pentru sustinerea cheltuielilor cu stocurile, chiriile, acoperirea datoriilor fata de furnizorii de utilitati. Suma va fi platita o singura data, dupa semnarea acordului de ajutor de stat si dupa obtinerea aprobarilor necesare. Pentru acest tip de ajutor de stat, CEC Bank pune la dispozitie conturile dedicate necesare derularii schemei de ajutor de stat.