semnatura electronica

Importanța unui fond de urgență

Ești pregătit să faci față unor cheltuieli neprevăzute? De exemplu, să-ți repari mașina la service, sau să poți trăi și să-ți acoperi cheltuilelile chiar dacă rămâi câteva luni fără loc de muncă.

Pentru a trece cu bine peste provocările ce pot apărea, este indicat să pui de-o parte un fond de urgență care să-ți acopere cheltuielile pe 3-6 luni.

Ce înseamnă fond de urgență?

Fondul de urgență este o sumă de bani la care să poți apela atunci când apare o situație neprevazută precum o consultație medicală, o inundație în casă care necesită reparații importante și altele.

 

Specialiștii spun că suma din fondul de urgență ar fi bine să acopere cel puțin trei venituri lunare nete.

 

Potrivit unui sondaj, 71% dintre români nu au reușit să aibă un astfel de fond de urgență și peste 55% nu ar avea bani dacă s-ar confrunta cu cheltuieli neprevăzute (ex. Când e nevoie urgentă să ducă mașina în service.)

 

E bine să nu confundăm expresia “urgență” cu dorințele puternice precum acelea a achiziției unui televizor nou, a ultimului model de telefon sau o excursie mult visată. E foarte important ca banii astfel strânși să fie folosiți strict pentru urgențe.

 

Exemple de situații în care se folosește fondul

 

Prezentăm mai jos doar câteva dintre situațiile în care poate fi extrem de util un fond de urgență.

 

1.       O consultație medicală costisitoare pentru cineva din familie, care nu poate fi amânată.

2.       O reparație în casă - fie că s-a spart o țeavă sau s-a ars panoul electric... 

3.       O reparație a mașinii, care poate avea parbrizul spart, problemă la frâne sau ambreaj etc

4.          Pierderea locului de muncă, posibilă mai ales în vremuri de instabilitate politică și economică, perioadă în care anumite afaceri intră în faliment sau la altele se reduce personalul. Un fond de urgență poate fi folosit pentru perioada până la găsirea unui nou loc de muncă.

 

Cum păstrezi acest fond de urgență

 

Poți păstra banii într-un cont curent, într-un cont de economii sau într-un depozit.

Avantajul contului curent și al celui de economii este că poți avea acces oricând la bani, în timp ce în cazul depozitelor, dacă le lichidezi înainte de termen, vei pierde dobânzile.