CEC Bank, peste 155 de ani de istorie si civilizatie bancara


In anul 1864, domnitorul Alexandru Ioan Cuza decidea sa faca ordine in finantele tarii si, prin decret domnesc, infiinta Cassa de Depuneri si Consemnatiuni (CDC), stramosul actualului CEC. Banca desfasura operatiuni similare trezoreriei statului.

Sarcina tiparirii biletelor ipotecare si a controlului tuturor operatiunilor legate de emisiunea lor a fost, in 1877, incredintata Casei de Depuneri si Consemnatiuni. Realizatorul desenelor de pe biletele ipotecare a fost pictorul Nicolae Grigorescu.

Vezi mai mult

Regele Carol I, ca fondator al primei case de economii nationale, a participat personal la deschiderea primului ghiseu al institutiei, la 1 aprilie 1881. Carol I a semnat "manu propria" prima cerere de libret, devenind primul depunator si detinator al unui libret de economii romanesc. In libret a fost inscrisa suma de 300 lei, maximum de depunere dintr-o data in acea vreme.

In 8 iunie 1897 a fost pusa piatra de temelie a Palatului CEC, in prezenta Regelui Carol I si a Reginei Elisabeta, dar si a membrilor guvernului Sturza, printre care Ion C. Bratianu si G. Cantacuzino. Planurile cladirii au fost elaborate de arhitectul Paul Gottereau, iar de constructia propriu-zisa s-a ocupat arhitectul Ion Socolescu.

Intre anii 1907 si 1909, Spiru Haret, marele reformator al scolii romanesti, a incurajat organizarea in scolile romanesti a caselor de economii scolare.

Nesiguranta din tara care domina in perioada 1917-1918 a dus la retragerea administratiei tarii la Iasi si a determinat stramutarea tezaurului Bancii Nationale a Romaniei, al Casei de Depuneri, Consemnatiuni si Economie si al altor institutii publice si particulare la Moscova. Casetele au fost depuse in Palatul Armurilor din Kremlin, intr-un compartiment de rezerva al sucursalei Bancii de Stat din Moscova.

Separatia Casei de Economie de corpul Casei de Depuneri, Consemnatiuni si Economie a avut loc in 1930. Noul proiect de lege organiza Casa de Economie dupa modelul caselor de economii postale din Europa, unde functionau inca din a doua jumatate a secolului XIX.

Titulatura Casei Generale de Economii s-a schimbat in Casa Nationala de Economii si Cecuri Postale (abreviat CEC, de la Casa – Economii – Cecuri).

Incepand cu anul 1937, banca a castigat o experienta bogata in organizarea Zilei Mondiale a Economiei. De exemplu, la 31 octombrie 1937 a fost inaugurata o frumoasa traditie – libretul cadou pentru nou-nascuti.

Casa Nationala de Economii si Cecuri Postale a daruit copiilor din municipiile Bucuresti si Cluj, nascuti in aceasta zi, cate un libret de economie cu o depunere de 100 lei. In anul urmator, Consiliul Superior al Economiei a decis sa extinda, tot de Ziua Mondiala a Economiei, aceasta formula de promovare a economisirii pentru toti nascutii din 31 octombrie, din cele 10 capitale de tinuturi.

Pentru a populariza in randul populatiei spiritul economisirii, Casa Nationala de Economii si Cecuri Postale a organizat conferinte la principalele intreprinderi din Bucuresti si in scoli unde s-au distribuit buletinul educativ, pusculita muncitorului in 100.000 exemplare, 30.000 orare, 14.000 caiete si 15.000 sugative, precum si manualul "Probleme de economie", tiparit in 50.000 exemplare pentru scolile primare.

La 15 martie 1939, izbucnirea crizei cehoslovace a rasturnat brusc evolutia depunerilor, sub influenta zvonurilor de mobilizare si razboi. Punctul culminant al crizei a fost atins la 22 martie, cand intr-o singura zi depunerile au scazut cu 172 milioane lei. In aceasta zi au fost inregistrate 3.713 operatiuni de restituire la ghiseele Casieriei Centrale, ceea ce insemna 619 operatiuni pe ora. In medie, un casier servea un depunator in doar un minut si patru secunde.

Pana la 1 noiembrie 1939, Cassa de Depuneri a fost administrata pe temeiul legii din 1864 si daca directiunea Cassei nu ar fi inteles s-o adapteze la nevoile actuale, activitatea Cassei ar fi fost cu mult stanjenita.

Casa Nationala de Economii si Cecuri Postale a devenit, la inceputul anilor '40, cea mai mare banca de depozite a sistemului bancar romanesc. In acest an, banca a infiintat case de economii muncitoresti in cadrul unor societati comerciale si mari intreprinderi, precum Malaxa - sectia Knor, Arsenalul Armatei, Rudolf Schimdt, Casa Mercur, Pirotehnia Armatei, Cehoslovaca, Unirea sau Phoenix.

Casa Nationala de Economii si Cecuri Postale a lansat, in 1946, un nou produs bancar, carnetul contului de cec la purtator. Clientela avea astfel posibilitatea ca, prin ordine permanente, sa poata participa la operatiunile Loteriei de Stat, printr-un oficiu deschis in cadrul serviciului de conturi curente de cecuri postale al bancii.

Una din actiunile cele mai importante ale anilor 1945 si 1946 a fost aceea a obtinerii de catre functionari a dreptului de a contracta credite de la banca pentru achizitionarea de locuinte proprii.

Principala categorie de depunatori, in 1947, apartinea elevilor, numarul depunatorilor elevi crescand de la 86.400 in 1938 la 271.823 in 1945 si la 312.600 la 15 august 1947. Daca in 1938 elevii reprezentau aproape 27% din numarul total al depunatorilor, in 1947 au ajuns sa reprezinte peste 43%. Cresterea numarului de depunatori in randurile elevilor se datora campaniei intense de promovare a economisirii in scoli.

Incepand cu anul 1949, institutia a cunoscut o dezvoltare exploziva a retelei teritoriale. Casa de Economii, Cecuri si Consemnatiuni a infiintat 409 unitati, din care 63 sucursale, 38 agentii cu local propriu, 308 agentii fara local propriu, dar care lucrau pe langa agentiile Bancii de Stat si 2.100 ghisee.

Casa de Economii si Consemnatiuni, ca si populatia de altfel, au fost grav afectate in urma aplicarii reformei banesti din 1952. Prin raporturile de preschimbare stabilite, de 20 lei vechi la 1 leu nou, disponibilitatile in numerar si economiile populatiei la Casa de Economii si Consemnatiuni au fost reduse in mod substantial.

1970 este anul in care s-a facut trecerea la etapa de consolidare si maxima dezvoltare a bancii, cand efectele produse de procesele de reorganizare de la sfarsitul anilor '40 si '50 si ale reformelor banesti, cu influenta negativa in procesul economisirii si in mentalul colectiv, au fost definitiv eliminate.

Anul 1981 inregistreaza un eveniment important – aplicarea in totalitate a principiului autofinantarii in activitatea Casei de Economii si Consemnatiuni.

Prin Legea nr. 250 publicata in "Monitorul Oficial al Romaniei", partea I, nr. 516 din 30 decembrie 1998, Casa de Economii si Consemnatiuni a devenit o persoana juridica de drept privat si i s-au adus modificari insemnate in privinta obiectului de activitate.

In perioada urmatoare, Casa de Economii si Consemnatiuni a inceput activitatea de creditare a persoanelor juridice, prin acordarea de credite in baza programului KFW, iar in ultimul trimestru al anului 1999 a acordat intreprinderilor mici si mijlocii credite din resurse proprii si in baza programului PHARE RO 9711. De asemenea, la sfarsitul anului 2001 a inceput si creditarea autoritatilor administratiei publice locale.

Incepand cu 1999, Casa de Economii si Consemnatiuni este membra a Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication – SWIFT. In acest an, CEC avea sapte milioane de clienti si gestiona circa 11.000 de miliarde lei vechi, adica aproape o treime din economiile depuse la banci de populatie.

In cursul anului 2008, in acord cu strategia de dezvoltare, banca a demarat un amplu proces de rebranding, care a insemnat, pe langa lansarea noului brand - CEC Bank, si transformarea ghiseului CEC intr-o unitate bancara moderna, oameni instruiti mai bine, sedii atragatoare si confortabile, un portofoliu nou de servicii si produse.

In prezent, CEC Bank se regaseste in grupul bancilor de elita din Romania, fiind o banca comerciala universala si competitiva. Clientii bancii au la dispozitie peste 1.000 de unitati teritoriale, din care circa 500 sunt amplasate in mediul rural. Conform misiunii asumate, in perioada viitoare banca va sustine cu precadere IMM-urile, agricultura si populatia. Obiectivul declarat al CEC Bank este de a ajunge in top 5 banci din Romania, atat prin crestere organica, cat si prin demararea unei noi etape in procesul de dezvoltare, bazata pe schimbarea modalitatilor de procesare, dezvoltarea sistemelor tehnologice si digitalizare.