Pentru îmbunătățirea experienței dumneavoastră de navigare, acest site folosește cookies.
Orice prelucrare a datelor personale se va face doar în baza acordului dumneavoastră.
Vă puteți schimba opțiunea în orice moment, prin modificarea setărilor în browserul dumneavoastră.

Ce sunt banii?

Leul este regele animalelor. Are putere! Leul este moneda nationala a Romaniei si are un rol important in toate aspectele vietii noastre. Se numesc la fel pentru ca amandoi au putere. Leul a fost stabilit ca fiind moneda nationala la 22 aprilie 1867.

Trocul

Stii cum te-au invatat parintii si bunicii tai sa faci schimb de jucarii cu alti copii, atunci cand nu iti mai trebuie? Asta se numeste troc si se folosea inaintea aparitiei banutilor.

Banii

In intreaga lume, in zilele noastre se folosesc banii. Ei exista sub doua forme: monede si bancnote.

Banutii "moneda" sunt confectionati din metal intr-o fabrica speciala numita Monetaria Statului. Va dati seama cat de mult zgomot exista intr-o asemenea fabrica? Pentru a putea fi deosebiti si a se sti valorea lor, adultii s-au gandit sa ii diferentieze prin culoare, marime si elemente grafice. Monedele din tara noastra aflate in circulatie cuprind patru valori nominale: 1 ban, 5 bani, 10 bani si 50 de bani. Fiecare moneda are pe verso anul emiterii, numele si stema Romaniei.

Banutii "bancnote" au fost introdusi in Romania dupa anul 1990, fiind confectionati din hartie. Bineinteles, aceasta hartie nu era una obisnuita, ci avea diferite culori, valori si marimi. Pentru a avea o o rezistenta mai mare s-a decis schimbarea materialului din care erau fabricate bancnotele intr-un material cu 30% mai scump, precum polimerul (plastic). Banconotele care circula pe piata din tara noastra sunt cu valoare de: 1 leu, 5 lei, 10 lei, 50 lei, 100 lei, 200 lei si 500 lei. Ele au cateva elementele de siguranta, precum: banda iridescenta, firul de siguranta, filigranul, fereastra transparenta, imprimarea in relief si microperforatiile. Fiecare bancnota are anul emiterii si semnatrurile guvernatorului Banci Nationale a Romaniei si casierului central.

Euro

Asa cum leul este moneda nationala a Romaniei, in unele tari membre ale Uniunii Europene se foloseste moneda de circulatie internationala Euro. In viitorul apropiat se va putea folosi si in tara noastra. Fratele lui mai mic este eurocentul.


Ce facem cu banii?

Inainte de a sti ce sa facem cu banii, este bine sa stim ce trebuie sa facem daca ii avem! Banii fac parte, inevitabil, din vietile noastre si banii satisfac anumite nevoi ale oamenilor (alimente, imbracaminte, studii, sanatate, vacante).

Sigur v-ati intrebat de unde apar banii in buzunarul oamenilor mari! Ei bine, trebuie sa stiti ca banii ii putem avea contra unui serviciu, nu putem apela la un magician care folosindu-si bagheta sa faca banii sa apara. Banii se castiga prin munca! Parintii, bunicii si adultii de peste 16 ani pe care voi ii cunoasteti, primesc o suma de bani pentru munca pe care o fac sub forma unui salariu. Toata lumea are nevoie de un salariu! Salariul poate fi acordat fizic sau virat intr-un cont de card.

Ati vazut vreodata cum arata vreun card? Plasticul frumos colorant este doar un instrument securizat, ce are in interior un dispozitiv electronic (cip) ce contine informatii si care te ajuta sa extragi de la un bancomat banii pe care ii ai in contul personal. Bancomatul nu este ca un sac fara fund, el trebuie alimentat de catre banca pentru a putea servi oricand persoanelor ce au nevoie de banii lor din cont. Prin intermediul lui, banii se misca mai repede, la orice ora in diferite locatii.

Economisirea

Nu este bine sa cheltuim toti banii pe care ii aveam imediat, este foarte important sa ne gandim ca poate vom avea nevoie sau vom dori sa achizitionam ceva si in viitor. In acest caz putem aplica cea mai buna solutie, economisirea!

De cate ori nu te-ai bucurat daca ai gasit un banut undeva ratacit prin casa de care nu stiai? A fost motiv de bucurie si sigur ai putut achizitiona ceva! Astfel de bucurii putem avea daca economisim lunar constient, nu numai intamplator!

Cel mai potrivit loc in care va puteti pastra banii este la banca. Banca iti ofera siguranta, grija pentru cei apropiati si stima de sine. Banutii adusi la banca si pastrati intr-un cont personal se pot inmulti prin avantajul ca primesti dobanda. Cu cat iti pastrezi banii o perioada mai indelungata la banca, cu atat aduni mai multi bani in contul tau. Ca banutii tai sa faca puiuti trebuie sa ii scoti din pusculita de acasa si sa inveti sa ii aduci in pusculita sigura, numita BANCA. Dobanda reprezinta confirmarea ca cel mai bun loc pentru care trebuie sa pastrezi banii este la banca.


La ce sa fim atenti?

Folosim banii cu acordul parintilor! Este foarte important sa cunoasteti toate tipurile de monede si bancnote, precum si valoarea lor. Cand mergeti la cumparaturi impreuna cu parintii, sub atenta lor supraveghere puteti verifica voi daca ati primit restul corect. Ati incercat asta vreodata?

Sa nu facem risipa!

De regula, cumparaturile se fac sub imperiul emotiilor "Vreau acel lucru, il doresc!" Asa scoatem banii din buzunar, fara sa avem, neaparat, "o nevoie".