poze header banners

Noutăți CEC Bank

Aici vezi cele mai recente comunicate de presă și noutăți.

CEC Bank este unul dintre principalii finanțatori ai agriculturii românești

București, 24.04.2023 - CEC Bank a înregistrat, în anul 2022, o evoluție semnificativă în ceea ce privește finanțarea agricultorilor mici și medii, creditele noi acordate crescând cu aproape 80% față de 2021.

“CEC Bank a acordat agricultorilor mici și medii, în anul 2022, credite noi în valoare de aproximativ 1,4 miliarde lei, în creștere cu aproape 80% față de 2021, valoare ce reprezintă aproape jumătate din totalul creditelor noi acordate de banca noastră agriculturii. Antreprenorii din agricultură au nevoi specifice, sezoniere iar băncile trebuie să țină cont de modul de stabilire a ratelor, a garanțiilor sau de modul în care face analiza de bonitate a clientului”, a declarat Bogdan Alexandrescu, director al Direcției AGRI din cadrul CEC Bank.

Într-un clasament al segmentelor de business din agricultură finanțate de către CEC Bank, cultura mare (grâu, porumb) are o pondere însemnată, de peste 60%, din totalul finanțărilor din agricultură acordate de bancă, fiind urmată de sectorul de creștere a animalelor, cel de prelucrare a produselor, apoi cel de legumicultură și pomicultură, cel de silvicultură și sectorul piscicultură. Creditele acordate păstrează aceeași structură precum cea a segmentelor finanțate.

Ca tipuri de credite, cele pentru capital de lucru au fost cele mai solicitate, acestea fiind folosite, în general, pentru achiziţia de îngrășăminte, dar şi pentru finanțarea activității curente. În cazul creditelor de investiţii, acestea au fost utilizate pentru achiziția de echipamente. Dacă la cultura mare investițiile înseamnă sisteme de irigat, combine, tractoare sau silozuri, în zootehnie investițiile înseamnă, printre altele, și sisteme automate de muls care monitorizează starea fiecărui animal. În domeniul procesării, investițiile sunt orientate către construcția de hale cu echipamente de tranșat, spații de depozitare, ambalare și afumători iar în zona legumiculturii / pomiculturii, investițiile au ca destinație depozitele de frig, echipamente de procesare sucuri, ambalare etc.

CEC Bank susține creșterea competitivității producătorilor locali, acordând credite și pentru sisteme de irigații cât și pentru realizarea de investitii complexe pentru închiderea ciclului de producție și obținerea unei profitabilități mai mari pe kilogram de cereală/lapte/carne vândute.

În 2022, CEC Bank a fost cel mai mare jucator din sistemul bancar al programulului guvernamental destinat agriculturii - Rural Invest dar și cel mai mare finanțator al creditelor APIA, unde s-au acordat aproximativ 7.000 de credite.