poze header banners

Noutăți CEC Bank

Aici vezi cele mai recente comunicate de presă și noutăți.

CEC Bank susține Ziua Sustenabilității în România

 

Cum am putea să explicăm conceptul de sustenabilitate pe înțelesul tuturor? Este întrebarea la care am încercat să răspundem împreună cu cei de la Ambasada Sustenabilității în România.

 

Începând cu anul acesta, Ziua Sustenabilității – 27 octombrie, este recunoscută drept zi națională, motiv pentru care ne alăturăm acestui demers de a promova sustenabilitatea ca o componentă esențială pentru un viitor prosper. Mai exact, definim sustenabilitatea ca siguranța zilei de mâine.

 

“Fiecare entitate contează atunci când vine vorba despre fapte responsabile. Doar în urma unui efort comun azi, putem să obținem rezultate cu impact pozitiv mâine. Există o teamă de viitor generalizată. În societatea noastră ea se definește prin sentimentul de NESIGURANȚĂ A ZILEI DE MÂINE și este generată de toate problemele sistemice de care ne lovim în viața de zi cu zi. O sumedenie de întrebări apar odată cu toate problemele din societatea noastră.

 

Nu putem lăsa aceste întrebări fără răspuns. Și nu putem spera la o rezolvare de la sine a problemelor. Nu putem să lăsăm viitorul, siguranța zilei de mâine, în mâna sorții, ca într-un joc de tarot. În realitate, răspunsurile problemelor noastre se găsesc într-o abordare sustenabilă generalizată, în care toți actorii din societate au un rol (cetățeni, ONG-uri, companii, autorități).” (ASR)


Pentru CEC Bank, sustenabilitatea a fost o preocupare constantă, lucru oglindit prin activitățile de finanțare a antreprenorilor și afacerilor care oferă valoare adăugată societății, lansările de pachete bancare incluzive social, produse verzi și a cardurilor din materiale reciclate, acțiunilor de colectare selectivă a deșeurilor, promovarea educației financiare și, în general, prin toate eforturile noastre de digitalizare și de retenție a forței de muncă. 


Preocuparea cu privire la finanțarea sustenabilă a devenit din ce în ce mai evidentă în ultimii ani, astfel, în septembrie 2021, am lansat Creditul Ipotecar Casa Mea Verde, destinat persoanelor fizice, acordat pentru achiziționarea de locuințe care au autorizație de construire începând cu 2021 sau care au un consum energetic sub 162 kw/mp/an, conform Certificatului Energetic.


De asemenea, pentru IMM, în anul 2022, prin intermediul acordului încheiat cu Banca Europeană de Investiții, am acordat credite pentru capital de lucru și credite de investiții cu reduceri de dobândă pentru acei clienți care activează în domeniul economiei circulare, al recuperării de materiale reciclate, colectare a deșeurilor nepericuloase, în producția de materiale de construcții, producția de ambalaje eco, de panouri fotovoltaice sau care dezvoltă proiecte investiționale ce implică achiziții verzi de tipul: achiziția de echipamente noi cu consum redus de energie, achiziția de mașini electrice/hybrid, achiziția și montarea de stații de încărcare pentru mașini electrice, achiziția și montarea de panouri fotovoltaice, reabilitare energetică a spațiilor de producție etc.


Astfel, în perioada 2022-2023, CEC Bank a finanțat 60 proiecte în cadrul programului ElectricUp, cu o valoare aproximativă de 21,5 milioane de lei.


Totodată, banca a semnat un nou parteneriat cu Fondul European de Investiții, fiind unul dintre intermediarii financiari ai Instrumentelor finanțate de UE prin intermediul programului NextGenerationEU, cu susținerea financiară a României în cadrul InvestEU - Compartimentul Stat Membru pentru România. Instrumentele au fost gândite în vederea facilitării accesului IMM și al companiilor cu capitalizare medie la instrumente de finanțare adecvate pentru creșterea afacerilor și pentru trecerea la o economie verde, cât mai sustenabilă. Astfel, banca va acorda credite cu garanții gratuite în cadrul Portofoliului Competitivitate IMM și al Portofoliului Sustenabilitate.


“Având în vedere Pactul Verde European, care presupune atingerea neutralității climatice în Europa până la nivelul anului 2050, politicile comunitare vizează îndeplinirea unor obiective concrete care să susțină prevederile Pactului Verde European, cu respectarea și a factorilor sociali, dar și a celor de guvernanță corporativă, pe baza unor principii organizaționale responsabile.” (Ramona Ivan, Director Relații cu Instituții Naționale și Internaționale)


“În perioada imediat următoare, ne propunem implementarea taxonomiei UE la nivelul băncii, pentru finanțările acordate, crearea unei strategii de sustenabilitate atât pentru bancă, cât și pentru clienții din portofoliu, respectiv crearea de produse diverse atât pentru clienții persoane fizice, cât și pentru companii, care să includă componenta de sustenabilitate.” (Adina Călin, Director Produse și Servicii Bancare)


„CEC Bank a făcut primii pași pentru o raportare non-financiară. La nivelul băncii în ansamblu, dar și al fiecărei echipe din bancă, există deja inițiative în această direcție. De la Programul de Transformare pe care l-am demarat în 2020, ce vizează digitalizarea și simplificarea operațiunilor în bancă, la parteneriate cu supranaționale pentru finanțări de proiecte verzi în zona de companii mari și IMM, de la produse verzi sau sociale care se adresează clienților Retail, la proiecte de educație financiară și antreprenorială, proiecte în zona de HR, proiecte pentru reducerea amprentei de carbon a băncii și a angajaților. Cele mai multe dintre aceste inițiative există deja, unele sunt avansate, altele la început, dar, în mod clar, aceasta este direcția spre care ne îndreptăm și noi, alături de celelalte bănci din România. 

 

Băncile pot influența indirect schimbările climatice prin finanțarea proiectelor cu impact asupra mediului, cum ar fi investițiile în surse regenerabile de energie sau eficiența energetică. Din punct de vedere social, băncile au responsabilitatea de a contribui la incluziunea socială și financiară și la dezvoltarea comunităților. Aceasta poate include finanțarea întreprinderilor mici și mijlocii, a proiectelor sociale și a locuințelor accesibile. CEC Bank, prin acționariatul său, este probabil banca din România cu cea mai mare responsabilitate de incluziune financiară și socială. Avem cea mai mare rețea de unități bancare din România și suntem prezenți în locuri în care nicio altă bancă nu are reprezentare.


Am ales să promovăm astăzi, de Ziua Sustenabilității, 2 obiective de dezvoltare durabilă, educația financiară și menținerea forței de muncă în România, întrucât sunt cele cu care rezonăm cel mai mult având în vedere rolul băncii în societate. Pe de o parte, ca bancă responsabilă, avem obligația morală de a ne educa viitorii clienți din punct de vedere al comportamentului financiar, atât pentru bunăstarea lor, cât și pentru un sistem financiar, bancar și economic sănătos. Pe de altă parte, rolul principal al băncii este de a finanța economia. Avem nevoie ca afacerile din România să fie performante și sustenabile, iar asta se poate face doar cu angajați performanți, eficienți și pregătiți. Știm că forța de muncă este una dintre cele mai mari probleme cu care România se confruntă astăzi, o auzim zilnic de la clienții noștri, și avem, din nou, responsabilitatea să susținem crearea de oportunități pentru a reține tinerii în țară.” (Bogdan Neacșu, Director General CEC Bank)